In samenwerking met onze kennispartner accon■avm
Op dit moment staan de rentetarieven op spaarrekeningen historisch laag en zijn in sommige gevallen zelfs negatief. Sparen levert dus bijna niets op. Maar gek genoeg moet je over dat niet renderende spaargeld wel belasting betalen. Dit kan als je privé spaart behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om als ondernemer je belastingdruk te verlagen door je spaargeld over te dragen aan je onderneming. Deze week leggen we uit wat de voordelen zijn van sparen in je onderneming.
Rendement op je spaargeld
Als je privé spaart, valt dat onder box 3 op je belastingaangifte. In deze box wordt het inkomen belast dat je uit je vermogen hebt gekregen. Zoals investeringen, aandelen, een tweede huis (niet je eerste huis; dat valt onder box 1) en ook je spaargeld.
De Belastingdienst gaat er vanuit dat je over al je vermogen in box 3 een bepaald rendement haalt. Tenslotte, aandelen gaan omhoog, huizenprijzen gaan omhoog, je krijgt rente op je spaargeld en ga zo maar door.
Waarom privé sparen duur kan zijn
De Belastingdienst heeft in 2001 besloten om niet meer exact uit te rekenen hoeveel winst je maakt op je vermogen, maar gaat uit van een zogenaamd “fictief rendement”. Tot en met 2016 berekende de Belastingdienst een fictief rendement van 4% per jaar op je gehele vermogen, ongeacht wat je daadwerkelijke rendement is. In 2016 moest je 30% belasting betalen over dit rendement. Dit kwam neer op een effectief belastingtarief van 1,2% (30% van 4% = 1,2%). De daadwerkelijke rente op je spaargeld ligt echter veel lager (rond 0,5%) dan het fictieve percentage van 4% van de Belastingdienst. Dit betekent dat je meer belasting betaalt over je spaargeld (1,2%) dan dat je aan rente ontvangt (0,5%).
Klinkt dat unfair? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het feit is echter dat het systeem dat hier in Nederland wordt gehanteerd door de Hoge Raad is goedgekeurd. Het is dus een feit is dat je op dit moment relatief gezien veel belasting betaalt over je spaargeld.
Uitzondering als je geld verdient met je vermogen
Het voordeel van het vaste belastingtarief in box 3 is dat je relatief weinig belasting betaalt, als je veel geld verdient met je privévermogen.
Een voorbeeld
In 2016 ging de AEX met 9% omhoog. Normaliter zou je over deze 9% rendement ongeveer 30% belasting moeten betalen, oftewel een effectieve belasting van 3%. Echter, door bovenstaande regel betaal je slechts het vaste effectieve belastingtarief van 1,2% over je rendement. Dat is dus een stuk minder belasting wat je moet betalen.
Voordeel van sparen in je onderneming
Maar wat als je nu je spaargeld niet privé beheert maar als onderdeel van je bedrijfsvermogen? Sparen in je onderneming heeft een aantal voordelen. Allereerst wordt je spaargeld belast in een andere belasting box. Als je een eenmanszaak hebt, zul je belasting gaan betalen in box 1 en als je een BV hebt, zul je belasting betalen in box 2. Het voordeel van dit “box hoppen” is dat je in de praktijk veel minder belasting gaat betalen. Zowel in box 1 als in box 2 betaal je namelijk belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement in plaats van over het fictieve rendement (4% in 2016).
Een voorbeeld
Je hebt een eenmanszaak. Als je zakelijk spaart, wordt de rente die je hierop ontvangt (0,5%) opgeteld bij je inkomen in box 1. Hier betaal je belasting over. Voor de gemiddelde ondernemer is dat een belastingtarief van 45%. De effectieve belasting die je betaalt, is dus ongeveer 0,23% (45% van 0,5%). Een stuk minder dan de 1,2% die je betaalt over je privé spaarvermogen.
Mag je spaargeld zomaar overzetten naar je onderneming?
Het klinkt dus als een no-brainer: gewoon je spaargeld overzetten naar je onderneming. Echter, er zitten behoorlijk wat regels vast aan het overzetten van je spaargeld van privé naar je onderneming. De Belastingdienst is namelijk niet helemaal gek. Ze zien ook wel dat vanwege de huidige spaarrente mensen nu liever zakelijk sparen. De regels van het omzetten zijn complex, maar je kunt wel uitgaan van de volgende twee basisregels:
-
Je mag niet zomaar geld overzetten van je spaarrekening naar je zakelijke rekening. Er moet een zakelijk reden zijn om het geld in je bedrijf te beheren in plaats van privé. Bijvoorbeeld, je verwacht een grote investering te gaan doen. Of je hebt veel werkkapitaal nodig om je bedrijf draaiende te houden
-
Je mag altijd geld overzetten van je zakelijke rekening naar je privérekening, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het ook in je onderneming houden. Het geld blijft hiermee “zakelijk” waardoor je niet het hoge box 3 tarief betaalt.
Vooral dit laatste is erg interessant voor mensen met een eenmanszaak. Laat het geld wat je verdient met je eenmanszaak zo veel mogelijk op je zakelijke rekening staan, want hier betaal je veel minder belasting over dan op je privé rekening. Bovendien kun je, als de spaarrente weer gaat stijgen, al het geld zonder problemen van je zakelijke rekening halen zonder extra kosten. Je eenmanszaak is tenslotte “fiscaal transparant”. Voor een BV ligt dit iets ingewikkelder, omdat je niet zomaar geld uit een BV mag halen.
Hoe zit dit nu precies voor mij?
Voor meer details over dit onderwerp raden we je sterk aan om contact op te nemen met je belastingconsulent. Er zijn veel regeltjes en heel veel hangt af van je persoonlijke en zakelijke situatie. Houd er wel rekening mee dat zakelijk sparen eigenlijk alleen van belang is als je meer dan 50.000 euro aan spaargeld hebt. Zeker omdat per 2017 de tarieven iets zijn aangepast. Bovendien hoef je op de eerste 25.000 euro geen vermogensbelasting te betalen. In de tabel hieronder staan de effectieve tarieven die je betaalt over je privé spaargeld in box 3 per 1 januari 2017.
De Box 3-tarieven zijn per 1 januari 2017
Deze blogpost is geschreven in samenwerking met onze kennispartner accon■avm. Wil je hier meer over weten? Contacteer ze dan via de Gekko Marktplaats. Meer weten over accon■avm? Kijk dan op acconavm.nl